Faza generatywna i jej znaczenie dla produktywności upraw

Celem każdej osoby zajmującej się uprawą roślin jest osiągnięcie jak największych, wysokojakościowych plonów przez możliwie długi czas. Niezbędna jest w tym odpowiednia wiedza i znajomość cykli rośliny, a także baczna obserwacja. Faza generatywna rozpoczyna się kwitnieniem. W tym czasie duże pokłady energii wykorzystywane są do produkcji kwiatów, owoców i nasion. W przypadku roślin uprawianych w szklarniach, takich jak pomidory, papryka i ogórki, niezbędne jest utrzymanie dobrej równowagi między tym stadium a fazą wegetatywną w celu osiągnięcia optymalnej produkcji plonów przez cały sezon wegetacyjny. W dzisiejszym wpisie przedstawimy bliżej wszelkie kwestie związane ze stadium generatywnym.
Roślinę w fazie generatywnej można w stosunkowo łatwy sposób rozpoznać za pomocą regularnej obserwacji. Charakteryzuje ją chociażby duża ilość owoców. Jednakże w rzeczywistości nie jest to zbyt dobry indykator. Duża ilość dojrzałych plonów może wskazywać na stan rośliny, w jakim znajdowała się jakiś czas temu, a niekoniecznie o teraźniejszości. Znacznie lepiej jest więc zwrócić uwagę na jej budowę, konkretniej na wierzchołek wzrostu. Jego słaby wygląd oraz cienka łodyga u góry wskazują na to, że roślina pokłada duże złoża energii w produkcję owoców. Dobrym wskaźnikiem będą także liście charakteryzujące się mniejszą powierzchnią niż w fazie wegetatywnej.
Kiedy roślina wchodzi w fazę generatywną?
Faza generatywna rozwoju roślin następuje naturalnie w pewnym momencie cyklu życia pod wpływem wieku, pory roku i warunków klimatycznych (zwłaszcza światła i temperatury). Jednakże może wydarzyć to się również wskutek surowych warunków i stresu z nimi związanego. Jest to spowodowane naturalną wolą przetrwania. Produkując jak największą ilość nasion, rośliny jako gatunek mają większe szanse na przeżycie w trudnych warunkach. Z pewnej perspektywy wydaje się to być dobrą cechą dla właściciela upraw. Im więcej nasion, tym więcej owoców, a co za tym idzie – więcej plonów. Niestety jest to korzystne tylko z powierzchownego punktu widzenia. W rzeczywistości jednak w takim przypadku priorytetem są narządy rozrodcze, przez co do liści dostarczana jest niewystarczająca ilość energii. W efekcie czego stają się one mniejsze. Ze względu na ograniczoną powierzchnię nie są one w stanie produkować odpowiedniej ilości cukrów, które są niezbędne do prawidłowego odżywienia oraz rozwoju rośliny. Cierpią na tym także same plony, które tracą na jakości.Jak rozpoznać roślinę w fazie generatywnej?
